Büyükelçi Bass: Pkk Silah Bırakmalı

TAKİP ET

Şanlıurfa'da bugün ŞUTSO ev sahipliğinde üçüncüsü düzenlenen Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan ABD Ankara Büyükelçisi...

Şanlıurfa'da bugün ŞUTSO ev sahipliğinde üçüncüsü düzenlenen Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan ABD Ankara Büyükelçisi John R. Bass, PKK'nın silah bırakması için çağrılarının devam ettiğini belirtti. Bass, "Kesinlikle bu şiddetin durması gerekiyor ve bunun en önemli adımı da PKK'nın şiddete son verip silahlarını bırakmasıdır." dedi.

Şanlıurfa'da beklediğinden daha az ziyaretçi olduğunu belirten Büyükelçi Bass, bunun Güneydoğu'da yaşanan şiddetten kaynaklandığını belirterek, "Öncelikle Şanlıurfa'da olmaktan ne kadar memnun olduğumu söylemek istiyorum. ŞUTSO ile birlikte bu yıl kadınlar, iş kadınları zirvesinin üçüncüsünü düzenliyoruz. Bu konferans süregelen bir çabamızın sonucu. Türk vatandaşlarının ve özellikle bu bölgenin gelişimi için süregelen çabalarımızın bir sonucudur. Şanlıurfa'yı ziyaretimde burayı Balıklıgöl gibi çok farklı kılan yerlerden çok memnuniyet duyuyorum, çünkü bunlar burayı çok farklı insanların görmesi gereken bir yer haline getiriyor. Maalesef görüyorum ki daha az ziyaretçi var. Şanlıurfa'da ve bunun da Güneydoğu'da devam eden şiddetten kaynaklandığını düşünüyorum." diye konuştu.

"GÜNEYDOĞU'DAKİ ŞİDDETİN SON BULMASI GEREKİYOR"

Bu çatışma ortamının çok uzun süredir devam ettiğini ve artık sonlanması gerektiğini ifade eden ABD Ankara Büyükelçisi Bass, "Güneydoğu'daki çatışma ortamı çok uzun süredir devam ediyor. Kesinlikle bu şiddetin durması gerekiyor ve bunun en önemli adımı da PKK'nın şiddete son verip silahlarını bırakmasıdır. Gelecekte herkesin huzur ve barış içerisinde yaşayabileceği bir ortam yaratmak için müzakere masasına oturup bir çözüm bulması ve PKK'nın silahlarını bırakması için çağrılarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.

"DAEŞ'İ KÜÇÜLTMEYE ÇALIŞIYORUZ"

DAEŞ'e karşı olan savaşta ABD'nin de çok endişeli olduğunun altını çizen Bass, "DAEŞ'i bize karşı ortaya koyduğu sorun karşısında ABD çok endişelidir. Türkiye de dâhil olmak üzere tüm koalisyon ortaklarımız ile DAEŞ'i Türkiye sınırından kovmak için DAEŞ'i küçültmek için sahip olduğu alanı azaltmak için uğraşıyoruz. ABD, DAEŞ'e karşı olan savaşında birçok grubu destekliyor. En önemli desteği verdiğimiz grup Suriye-Arap Koalisyonu altında savaşan Suriyeli Araplardır. DAEŞ'e karşı olan savaşlarında onlara özel ekipmanlar sağlıyoruz." dedi.

"TÜRK ORDUSUYLA ÇOK YAKIN ÇALIŞIYORUZ"

DAEŞ'e karşı mücadelede Türk ordusuyla ve çok yakın çalıştıklarını belirten Büyükelçi, "YPG'ye eğitim veren askerlerimizin giydiği üniformaların son dönemde çok konuşulduğunu biliyorum. Pentagon'un sözcüsünün de söylediği gibi bunlar izin alınmadan yapılmış hareketlerdir ve düzeltilmişlerdir. DAEŞ'e karşı yürütülen savaşta bu Amerika'nın bir politikası değildir. Dolayısıyla Türk askeri ve Türk ordusuyla çok yakın çalışıyoruz. Nasıl planlar, operasyonlar yapabiliriz? Hem Kilis'e hem etrafındaki yerlere hem de Türkiye'nin içindeki bazı topluluklara zarar veren DAEŞ'i nasıl Türk sınırından uzaklaştırabiliriz, atabiliriz diye." şeklinde konuştu.