CHP'den Referandum desteği

TAKİP ET

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa teklifinin referanduma gerek kalmadan yasalaşmasında, CHP'nin kısmi desteği belirleyici oldu.

Referandum kilidi CHP desteğiyle aşıldı


Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa teklifinin referanduma gerek kalmadan yasalaşmasında, CHP'nin kısmi desteği belirleyici oldu.

 


Meclis'te bugün Türk siyasi tarihine not düşülecek ve önümüzdeki günlerde etkileri görülebilecek bir Anayasa değişikliği yapıldı. Anayasa değişikliklerinin doğrudan Meclis'ten geçebilmesi için 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. 330 ile 367 aralığındaki oy ile geçen anayasa değişiklikleri için ise referanduma gidilmesi gerekiyor. Dokunulmazlıklarla ilgili ilk tur oylamalarda, 357 kabul oyuna ulaşılmıştı. Yani anayasa değişikliğinin referanduma gidilmeden yapılabilmesi için gerekli olan 367 oya ulaşılamamıştı.
 
Meclis'te bugün ikinci tur oylamalar yapıldı. Teklifin 1. maddesinin oylamasında, 373 kabul oyu çıktı. İkinci maddenin oylamasında ise kabul oyları, 374'e yükseldi. Teklifin tümü üzerindeki oylamada ise kabul oyu sayısı 376 oldu. Böylece referanduma gerek olmadan anayasa değişikliği yasalaşabildi.
 
Ak Parti ve MHP, oylamalara tam kadro katıldı. Ancak iki partinin Meclis'teki oy sayısı 356. YaniAk Parti ile MHP blokunun dokunulmazlıkla ilgili toplam oyları 367'i bulmuyordu.
 
Kulislerde, 20 dolayında CHP milletvekilinin kısmi desteği ile referandum olasılığının ortadan kalktığı konuşuluyor. Ak Parti'den fire olmuş olabileceği olasılığına dayalı olarak CHP'den kabul oyu veren milletvekili sayısının 20'inin de üzerinde olabileceği yorumları yapılıyor.

 milliyet.com.tr