Havadaki Droneleri Vurmak Serberst

TAKİP ET

ABD Başkanı Donald Trump, yetkililerin özel mülkiyete izinsiz giren insansız uçakları vurmaları konusunda talimat verdi.

Federal Havacılık Otoritesi için Yeniden Yetkilendirme Yasasını imzalayan Trump, bu adımından geri dönmeyecek gibi duruyor.

"Gelişmekte Olan Tehditleri Önleme" adlı hüküm, "insan, tesis veya varlıkların güvenliğini veya korunmasını içeren görevli personelin" drone'nun kontrolünü bozabileceğini, kontrol edebileceğini, devre dışı bırakabileceğini, engelleyebileceğini, müdahale edebileceğini, ele geçirebileceğini veya kontrolünü ele geçirebileceğini belirtiyor.

Ayrıca gerekirse "insansız uçak sistemi veya insansız hava aracına" zarar verebilir veya düşürebilirler.

Bu hükmün geniş kapsamlı bir yorumu, özellikle video kayıtlarını toplamak için drone kullanan gazeteciler, film yapımcıları ve aktivistler arasında anlaşmazlık yaratıyor.

Hüküm, askeri veya polis personeliyle sınırlı değil, yani herhangi bir hükumet departmanından yetkililer bir insansız hava aracını düşürebilir.

Bildiğiniz gibi dronelar artık bir aktivite haline gelmiş durumda. Haliyle bu araçları uçuran insanlar herhangi bir mülkün develete ait olup olmadığını bilemeyebilir.

Özelikle bu durumdan en çok gazeteciler etkilenecekmiş gibi duruyor.

Özgürlükler ülkesi olarak adlandırılan ABD'nin bu tarz yasalar ile sınırlandırılması açıkçası pek halkın hoşuna gidecekmiş gibi durmuyor.

Peki ya siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?