Haziran'da Müzik 'Durmadan Çalacak'

TAKİP ET

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenecek 44. İstanbul Müzik Festivali 1 Haziran'da başlıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenecek 44. İstanbul Müzik Festivali 1 Haziran'da başlıyor. Shakespeare'in "Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız" dizelerinden esinlenen festivalde, 600'e yakın yerli ve yabancı sanatçı İstanbul'da ağırlanacak.

44. İstanbul Müzik Festivali, aralarında İdil Biret, Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Gérard Caussé, Patricia Petibon, Alice Sara Ott, Maria João Pires, Antonio Meneses, Maxim Vengerov, Richard Galliano gibi isimlerle, dünyanın önde gelen topluluklarından Viyana Senfoni Orkestrası, Venedik Barok Orkestrası, Orchestra of the Swan ve Academy of St Martin in the Fields'in de bulunduğu 600'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak. İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından, resitallere ve özel projelere kadar 26 konser yer alıyor.

"EĞER MÜZİK AŞKIN GIDASIYSA, DURMADAN ÇALINIZ"

2011'den bu yana programlarını farklı temalar üzerine kurgulayan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl Shakespeare'in "Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız" dizelerinden ilham alıyor. Festival, ölümünün 400. yılında büyük yazar Shakespeare'i özel konserlerle anıyor. Kökleri Stratford-upon-Avon'da olan Orchestra of the Swan ve 2015 Leyla Gencer Şan Yarışması Halk Ödülü sahibi soprano Ayşe Şenogul'un seslendireceği, Mendelssohn'un Shakespeare'in en renkli oyunlarından Bir Yaz Gecesi Rüyası için bestelediği eserde, ödüllü Shakespeare yorumcusu, oyuncu Tilbe Saran da oyundan bölümler canlandıracak. 3 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek konserde dünya sahnelerinde yıldızı hızla yükselen genç İngiliz kemancı Tamsin Waley-Cohen ise Mendelssohn'un son büyük orkestra eseri olan Keman Konçertosu'nu yorumlayacak. Festivalin temasından esinlenen bir diğer konser, temayla aynı adı taşıyor. Işıklar Holding sponsorluğunda gerçekleşen konserde ünlü piyanist Alexei Volodin'in güçlü tekniği ve hassas yorumu ile Mert Fırat ve Tilbe Saran'ın güçlü oyunculuğu müzikseverlerle buluşacak. Konser 10 Haziran'da Sent Antuan Alt Kilisesi'nde gerçekleştirilecek.

FESTİVAL BU YIL TÜM ŞEHRE YAYILACAK

Bu yıl 17 farklı mekânda dinleyicilerle buluşacak festivale ev sahipliği yapacak mekânlar arasında Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Fransız Sarayı Bahçesi, İş Sanat Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Süreyya Operası ve Uniq Hall, Uniq İstanbul yer alıyor. Festivalin artık gelenekselleşen ücretsiz Haftasonu Klasikleri bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Fenerbahçe Parkı ve Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi'nde gerçekleştirilecek. Festivalin bu yılki yeniliklerinden bluechip Creative Events'in sponsorluğunda düzenlenen Müzik Rotası festival takipçilerini, ilk kez konser mekânı olarak kullanılacak Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi, Üç Horan Kilisesi, Sent Antuan Alt Kilisesi ile Hollanda Konsolosluğu Şapeli ve Kırım Anglikan Kilisesi'nde müzikal bir yolculuğa çıkaracak.

FESTİVAL PROGRAMINDAN SEÇMELER

Festival, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren klasik müziğe yorumcu olarak dünya çapında damgasını vurmuş ve bu yıl 75. yaşını kutlayan çağımızın büyük virtüözü İdil Biret ile piyano maratonunu müzikseverlere sunacak. SEREL'in sponsorluğunda 2 Haziran'da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'da, 5 Haziran'da Süreyya Operası'nda ve 8 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde yapılacak konserlerde, İdil Biret, barok dönemden 20. yüzyıl müziğine uzanan geniş repertuarlı bir maraton ile sanatseverlerin karşısında olacak.

Festival, 1. İstanbul Müzik Festivali'nde verdiği unutulmaz konserle hafızalardan hâlâ silinmeyen, 20. yüzyılın en büyük sanatçı ve vizyonerlerinden Yehudi Menuhin'i doğumunun 100. Yılında çok özel bir konserle anıyor. Yehudi Menuhin tarafından 1977 yılında Gstaad'da kurulan, dünyanın dört bir yanından üstün yetenekli genç müzisyenleri bir araya getiren Uluslararası Menuhin Müzik Akademisi bu yıl festivalin konukları arasında.

Günümüzün yaşayan en iyi keman virtüözlerinden, Grammy, Gramophone, Echo, Edison ödülleri sahibi Maxim Vengerov ise konserde hem şef hem de solist olarak yer alacak. Vengerov 2011 yılında, Yehudi Menuhin tarafından 39 yıl önce kurulan Uluslararası Menuhin Müzik Akademisi'nin müzik direktörlüğünü üstlendi. Geniş repertuarı, teknik mükemmelliği ve müzikalitesinin tazeliği ve doğallığı ile tanınan Menuhin Akademisi Solistleri Londra Kraliyet Festival Salonu, Champs Elysées Tiyatrosu, Amsterdam Concertgebouw, Edinburgh Festivali gibi müzik merkezlerinde düzenli olarak konserler veriyor.

YAŞAR KEMAL DE UNUTULMADI

44. İstanbul Müzik Festivali, usta yazar Yaşar Kemal'in 1978 tarihli romanından Michael Ellison'ın uyarladığı müzik tiyatrosu Deniz Küstü'nün dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Deniz Küstü, İstanbul'un manzaraları ile karakterlerinin hayallerini anlatırken kimi zaman bir tekneye kimi zaman bir şehir labirentine dönüşen sahnenin fonundaki video skenografisiyle Beyoğlu ve Kadıköy'ün karanlık köşeleri de fantastik deniz manzaralarına, hayal dünyalarına dönüşüyor. Deniz Küstü, Michael Ellison'un müzikleri, Simon Jones'un librettosu ve rejisi, Zeynep Tanbay'ın koreografisi ve NohLab tarafından tasarlanan video skenografisiyle sahneye taşınacak. Deniz Küstü, 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda matine ve suare olmak üzere iki seansta izleyicilerle buluşacak.

ÇOCUKLARA ÖZEL PROJE

Festival, bu yıl programında çocuklara özel bir projeye de yer veriyor. Gösteri eş sponsorluğunu ENKA Vakfı'nın üstlendiği müzikal çocukları bir masalın içinde sihirli bir müzik yolculuğuna çıkaracak. Ünlü İngiliz şef Howard Griffiths, halen Genel Müzik Direktörlüğünü yürüttüğü Brandenburg Devlet Orkestrası ile birlikte, metnini kendisinin yazdığı, müzikleri Fabian Künzli'ye ait olan Cadı ile Maestro masalında klasik müziği eğlenceli bir dille sunacak. Oynadığı filmler ve dizilerle pek çok kez En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan ünlü tiyatrocu Bergüzar Korel'in anlatımıyla hayat bulacak proje, 12 Haziran'da Uniq Hall, Uniq İstanbul'da iki seans halinde gerçekleştirilecek.

BAHÇE VE PARKLAR DA FESTİVALE DOYACAK

Açık alandaki konserleriyle izleyicilerini ağırlayacak festivalde, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Fenerbahçe Parkı, Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi, Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı'nın koruluğu, Fransız Sarayı Bahçesi ve Uniq Açık Hava Sahnesi, Uniq İstanbul'da müzikseverleri farklı konserlerde ağırlayacak.

İstanbul Müzik Festivali'nin biletleri Biletix satış sistemi, İKSV ve festival süresince Aya İrini Müzesi'nde yer alan gişeden temin edilebilecek. Konservatuarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerine ücretsiz girebilecek. Hollanda Konsolosluğu, Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi ve Avusturya Kültür Ofisi bahçelerindeki konserler, mekân kapasitesi nedeniyle rezervasyon@iksv.org adresinden alınacak rezervasyon onayıyla ücretsiz olarak takip edilebilecek. Festival 24 Haziran'a kadar devam edecek.