İdomeni'deki kamp resmen kapatıldı

TAKİP ET

Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kampı, sığınmacıların tahliye edilmesinin ardından resmen kapatıldı.

İdomeni'deki kamp resmen kapatıldı


Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kampı, sığınmacıların tahliye edilmesinin ardından resmen kapatıldı.

 

 Yunan polisinin önceli gün erken saatlerden başlattığı ve binin  üzerinde emniyet mensubunun katıldığı helikopter destekli tahliye operasyonu  bugün sona erdi. Tahliye operasyonunda, İdomeni'deki 8 binden fazla sığınmacı,  otobüslerle ülkenin kuzeyindeki diğer kamplara götürüldü.

Tahliye operasyonunun sona ermesiyle birlikte, sığınmacıların iki  aydır ulaşıma kapalı tuttuğu Makedonya ile Yunanistan arasındaki demiryolu da  yeniden açıldı. Ulaşıma kapalı tutulan ve yük trenlerinin geçişinde aksaklığa  neden olan demiryolu, İdomeni'deki kampın boşaltılmasının başlıca sebeplerinden  biri olarak gösteriliyordu.

Yunanistan Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakan Yardımcısı Nikos  Toskas, Makedonya sınırındaki kampın kapatıldığı resmen açıkladı.

Toskas, operasyon sırasında şiddet kullanılmadığını ve sığınmacıların  büyük bölümünün kendi rızasıyla kamptan ayrılmayı kabul ettiğini belirterek,  "Yeni kamplar sığınmacılara daha iyi yaşam koşulları sağlayacak ve diğer Avrupa  ülkelerine yolculuklarına devam etme imkanları olacak." dedi.

 Yunan yetkililer, tahliye operasyonunun bir haftadan uzun  sürebileceğini açıklasalar da sığınmacıların büyük çoğunluğunun kendi rızasıyla  kamptan ayrılmayı kabul etmesi ve tahliye edilmeyi reddeden az sayıda  sığınmacının da kendi imkanlarıyla yürüyerek İdomeni yakınındaki diğer kamplara  yerleşmesi, öngörülen süreyi kısalttı.

Bu arada, İdomeni kampında görevli gönüllüler, kampın tahliyesinin  sığınmacı krizine çözüm olmadığını savunarak, sığınmacıların diğer kamplara uzun  süreliğine yerleştirildiğini ve umuda yolculuklarına devam etmek için küçük  çadırlarda ne kadar bekletileceklerinin net olmadığını ileri sürdü.

Balkan koridorunun mart ayında kapatılmasının ardından 50 binden  sığınmacı Yunanistan'da sıkışıp kalmıştı.