İtalyan siyasetçi hayatını kaybetti

TAKİP ET

İtalyan siyasetinde Radikal Parti'nin liderliğini yapan ve Türkiye'nin İtalya'daki önemli destekçilerinden olan politikacı Marco Pannella, hayatını kaybetti.

İtalyan siyasetçi hayatını kaybetti


İtalyan siyasetinde Radikal Parti’nin liderliğini yapan ve Türkiye’nin İtalya’daki önemli destekçilerinden olan politikacı Marco Pannella, hayatını kaybetti.

İtalyan siyasetinde Radikal Parti’nin liderliğini yapan ve Türkiye’nin İtalya’daki önemli destekçilerinden olan politikacı Marco Pannella, hayatını kaybetti.Pannella’nın uzun yıllar liderliğini yaptığı Radikal Parti’nin yayın organı Radio Radicale’den yapılan açıklamada, dün akşam sağlık koşullarının kötüleşmesi sebebiyle Roma’da bir kliniğe kaldırılan tecrübeli siyasetçinin bugün öğle saatlerinde yaşamını yitirdiği bildirildi.

İtalyan siyasi yaşamının renkli simalarından, yılmaz bir insan hakları savunucusu eski parlamenter Pannella, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne verdiği büyük destekle dikkati çekiyordu. Girdiği her ortamda ve konferansta Türkiye’nin bir an önce AB üyesi olması gerektiğini savunan Marco Pannella, İtalya’nın da Türkiye ile ilişkilerini daha da yakınlaştırması gerektiğini dile getirmişti.

Pannella, 1955 yılında kurduğu sol tandanslı partisi Radikal Parti’nin desteğiyle faaliyetlerine 2014 yılı haziran ayında, cumhuriyetin 100. yılına atıfta bulunarak, "Türkiye, 2023'te Avrupa'da" adıyla başlayan derneğin adına da müdahale ederek değiştirmişti. Türkiye’nin AB üyeliğini önemseyen deneyimli siyasetçi, İtalya’daki Türkiye dostlarının kurucuları olduğu derneğin adını, "Türkiye, Hemen AB Üyesli Olmalı" şeklinde değiştirmişti.

Büyükelçi Sezgin’den taziye mesajı

Pannella’nın ölümü dolayısıyla yakınlarına ve Radikal Partisi’ne taziyelerini ileten Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin, Pannella’nın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Büyükelçi Sezgin, “Pannella gerçekten fikirleriyle tutumuyla yeniyi yakalama gücüyle Avrupa’da ve AB içinde referans oluşturan bir siyaset ve fikir insanıydı. Türkiye’nin AB üyelik sürecine AB’nin kuruluş ilkeleri ve gerçek AB projesi istikametinde samimi ve güçlü bir destek veriyordu. Vefatıyla doğan boşluk başta İtalya olmak üzere, AB ülkelerinde hissedilecektir” dedi.