Orman gönüllülerine şehitlik ve yeni haklar geldi

TAKİP ET

Resmî Gazete'de yayımlanan düzenleme ile orman yangınlarına gönüllü olarak katılanlar artık şehitlik statüsünden yararlanabilecek. Eğitim, ulaşım ve barınma gibi masraflar Orman Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacak.

Türkiye’de orman yangınlarıyla mücadelede kritik rol üstlenen gönüllüler için önemli bir adım atıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün “Orman Yangınlarıyla Mücadelede Görev Yapan Gönüllüler Hakkında Yönetmelik”te yaptığı değişiklik Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenleme ile birlikte, yangın söndürme sırasında hayatını kaybeden ya da yaralanan gönüllüler artık 2330 sayılı Kanun kapsamında şehitlik statüsü ve tazminat haklarından yararlanabilecek.

Bu haklar sadece orman gönüllüleriyle sınırlı kalmayarak, AFAD, Kızılay ve diğer sivil gönüllüleri de kapsayacak.

Yeni yönetmelikle gönüllülere eğitim, tatbikat, ulaşım, barınma ve yeme-içme giderlerinin Orman Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacağı belirtildi.

Ayrıca üstün başarı gösteren gönüllülere teşekkür belgesi verilecek.

5-10 kişilik ekipler halinde çalışacak gönüllüler arasında ekip amirleri de tanımlandı. Yönetmelikte “diğer gönüllü” adıyla yeni bir kategori oluşturularak lojistik destek sağlayan vatandaşlar da sisteme dahil edildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu düzenlemeyle gönüllülere olan vefa borcunun ödendiğini vurguladı.

Yumaklı, “Geçmişten bugüne Yeşil Vatan için canını feda eden tüm orman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Şehit yakınlarımız emanetimizdir” ifadelerini kullandı.

Bu yıl orman yangınlarında hayatını kaybeden işçiler, gönüllüler ve vatandaşlar da artık resmî olarak “orman şehidi” kabul edilecek.

orman gönüllüsü Tarım Orman Bakanlığı Asimetrik Haber