Programatik Satın Alma Nedir?

TAKİP ET

Reklam ve pazarlama dünyası teknoloji sayesinde kendisini geliştiriyor. Markalar; ürün ve hizmetlerini geniş kitlelere tanıtmak adına birbirinden değerli reklam seçeneklerine sahip oluyorlar.

Programatik Satın Alma Nedir?

Reklam ve pazarlama dünyası teknoloji sayesinde kendisini geliştiriyor. Markalar; ürün ve hizmetlerini geniş kitlelere tanıtmak adına birbirinden değerli reklam seçeneklerine sahip oluyorlar. Fakat, reklam alternatifleri arasından seçim yaparken bazı hususlara dikkat edilmeli! Her şeyden önce, uygun maliyetli, hedef kitleye en kısa sürede erişebilen ve aynı zamanda performansı ölçülebilen bir reklam seçeneğine ihtiyaç duyulur. Programatik satın alma; bu özelliklerin hepsini karşılar.

Reklam vermeyi düşünenlerin aklında programatik satın alma nedir sorusu bulunuyor. Bu noktada, medya satın alma işleminin bir yazılım üzerinden yapıldığını ifade edebiliriz. Son derece basit bir çalışma prensibi mevcuttur. Yayıncılar; yazılımı kullanarak reklam alanlarını açma şansına erişiyorlar. Reklam verenler de söz konusu reklam alanlarındaki kampanyaları hayata geçirme şansına sahip oluyorlar. Programatik satın alma; geleneksel satın almalara kıyasla çok daha avantajlıdır. İnsan gücünün yerini makinelerin aldığını söylemek gerekir.

Programatik Satın Almaya Neden İhtiyaç Duyulur?

Programatik satın alma nedir diye düşünenlere bu yöntemin avantajlarından bahsedelim! Bu sayede, programatik satın almanın online reklamcılığın ekosistemini nasıl değiştireceği hakkında net fikir edinilir.

Her şeyden önce, gelişmiş hedefleme söz konusudur. Bir başka deyişle, programatik satın alma; hedef kitleye doğru zamanda ve doğru yerde ulaşılmasını mümkün kılar. Ayrıca, farklı kaynaklardan elde edilen veriler incelenir. Bu sayede, hedef kitlenin özellikleri hakkında bilgi sahibi olunur.

Programatik satın alma; başta Google Adwords olmak üzere aklınıza gelebilecek tüm reklam seçeneklerinden daha üstün bir özelliğe sahiptir. Gerçek zamanlı teklif verme gibi reklamcılık dünyasını bir açık arttırmaya dönüştüren özelliği ile dikkat çeker. Bir başka deyişle, reklam envanteri; gösterim başına alınıp satılır. Bu işlem sırasında da tahmin edebileceğiniz üzere açık arttırma seçeneğinden faydalanılır. Yayıncı; envantere bir öncekinden daha yüksek bir teklif verirse söz konusu envanteri satın alma şansına erişir.

Programatik satın alma; kişiye özel reklam seçeneği sunmasıyla dikkat çeker. Markalar; reklam ve pazarlama faaliyetleri için ayırmış oldukları bütçeyi en doğru şekilde kullanmak isterler. Fakat, bilhassa geleneksel reklam yöntemlerinde hedef kitleye ulaşmak mümkün olmayabilir. Bu durum; reklam bütçesinin boşa gitmesini sağlar. Ancak, programatik satın alma; bütçenin doğru hedefler için harcanması adına en uygun seçenektir. Bir başka deyişle, ödenilen paraya uygun bir hizmet alınır.

Programatik satın alma; markaların mesajlarının en iyi şekilde iletilmesi adına en iyi seçenektir. Hizmeti verimli kılmak adına platform ile kanallar arasında çapraz karşılaştırmalar yapılır. Gerçek zamanlı sinyallerden faydalanılır. Reklam verenler; programatik satın almanın özellikleri sayesinde doğru içeriği doğru zamanda doğru kişilere ulaştırma şansına erişirler.

Programatik satın alma; kampanyanın ne kadar başarılı olduğunu ve hedef kitlesine hangi oranda ulaştığını göstermesi bakımından değerlidir. Hatta, reklamı yapılan ürün veya hizmetin satış rakamlarına dair veriler de elde edilir.

 

Programatik Programatik Satın Alma Nedir? Programatik Satın Alma