Şarbon Hastalığı Nedir Bulaşıcı Mıdır ?

TAKİP ET

Şarbon Hastalığı bulaşıcı mı ? Nereden geldi? Nerelere Yayıldı?

Kurban Bayramının ardından Şarbon hastalığı nedeniyle ölen hayvanların ortaya çıkması paniğe neden oldu. Önce Ankara'da ardından da Trakya'da görülen Şarbon vakaları besicileri de tedirgin etti.

Bakanlır şarbonlu hayvanların kurbanlık olarak satılmadığını ve gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Peki Şarbon hastalığı nedir? Şarbon hastalığının insana geçme riski var mıdır? Şarbon bulaştıktan sonra belirtileri nasıl anlaşılır? Tüm merak edilen soruların cevabını sizler için derledik. 

ŞARBON HASTALIĞI NEDİR?

Şarbon Hastalığı Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi Akdeniz ülkelerinde görülür. Bu hastalık bazı durumlarda ölüme bile neden olabilir. Şarbon belirtileri insanlar ve hayvanlarda benzerlik gösterir. İnsanlarda akciğer, deri ve sindirim sistemi şarbonu olmak üzere 3 tip şarbon hastalığı vardır.

Ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığına Şarbon hastalığı denmektedir. Şarbon hastalığı, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğruyor. Şarbonun insandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir.

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbonun bulaşma yolları çeşitlidir.

– Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmek,

– Bu hayvanların etinin yenilmesi, hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesi,

– Sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kılları, – Hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak,

– Ayrıca laboratuvar çalışmaları sonucu dikkat edilmezse, şarbon mikrobu bulaşabilir.

ŞARBON KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Şarbon Hastalığına herkes yakalanabilir. Hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, deri yün endüstrisinde çalışanlar, veteriner sağlık teknisyenleri ile veteriner hekimlerin hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir.

ŞARBON HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şarbon hastalığı, etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişir.

ŞARBON ÇEŞİTLERİ NELERDİR? 

İnsanlarda akciğer, deri ve sindirim sistemi şarbonu olmak üzere 3 tip şarbon hastalığı vardır. İnsanlar ve hayvanlardaki belirtiler benzerdir.

Akciğer şarbonunda; solunum yoluyla alınan mikrop, akciğerlere yerleşir. Burada yara oluşur ve nefes almada problemler ortaya çıkar.

Bakteri vücuda girdikten sonra, bir hafta içerisinde belirtiler görülür. Başta soğuk algınlığı gibi görünür. Birkaç gün sonra ateş iyice yükselir. Lenf bezleri şişer ve nefes almada zorluk görülür. Hastada şok ve koma gelişebilir. Akciğer şarbonuna yakalanan kişiler, erken tedavi edilmediği takdirde ölüm kaçınılmazdır.

Deri şarbonu; hayvanlardaki bakterilerin deriyle temas etmesi sonucu ortaya çıkan ve en çok görülen şarbon tipidir. Deride bir yara varsa mikrop, vücuda girer. Deride yaralar meydana getirir.

Birkaç gün içinde bu yaranın ortasında 1 ila 3 cm çapında siyahlık oluşur. Buna kara çıban yada çoban çıbanı da denir. Bu yara ağrısızdır. Etrafı tahta gibi sert ve şiştir. Ateş yükselir, bulantı ve kusma görülür. Tedavi edilmezse hastalık ilerler ve ölümle sonuçlanabilir.

Sindirim sistemi şarbonu; şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle ortaya çıkar. Etlerin iyi pişmemiş olması ya da çiğ tüketilmesi, önemli bir faktördür. En çok öldüren şarbon tipidir. Çünkü sindirim sisteminde kanamalara yol açar. Kan kusma ve kanlı dışkı görülür. Hastalık çok hızlı ve ağır seyreder. Hasta kısa sürede şoka girer, erken tedavi edilse dahi hastaların çoğunu kurtarmak mümkün olmaz.

ANKARA'DA ŞARBON PANİĞİ 

Ankara’da şarbon karantinası
 
ET ve Süt Kurumunun (ESK) kurbanlık hayvan olarak getirerek Ankara'nın Gölbaşı ilçesinin bir mahallesine yakın bölgedeki özel çiftliğe yediemin olarak bıraktığı yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvandan 50si telef oldu. Yapılan incelemenin ardından ’Bu mahallede şarbon hastalığı vardır’ yazılı levha asılan çiftlik ve olduğu bölge, karantinaya alındı.

Gölbaşı ilçesine bağlı Günalan ve Ahiboz mahalleleri yakınlarındaki çiftlikte bulunan büyükbaş hayvanlar, geçen günlerde telef olmaya başladı.

Çiftlikte araştırma yapan Gölbaşı Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, telef olan yaklaşık 50 büyükbaş hayvandan örnek alarak incelemeye gönderdi.

İncelemenin ardından çiftlik ve çevresi, şarbon hastalığı şüphesiyle karantinaya alındı. Çiftliğin girişine ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, ’Bu mahallede şarbon hastalığı vardır’ yazılı levha asıldı. Maske ile çiftlik bölgesinde çalışan görevliler de hastalık olduğunu belirterek olay yerine gelen basın mensuplarını bölgeden uzaklaştırdı.

BREZİLYA’DAN GETİRİLMİŞ

Et ve Süt Kurumu’na ait olduğu belirtilen yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvanın Brezilya’dan kurbanlık olarak Türkiye’ye getirildiği ve Gölbaşındaki bir özel çiftliğe kira ödeyerek yediemine bıraktığı öğrenildi.

Son dakika şarbon hastalığı haberleri yine Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Peki Şarbon hastalığı nedir? Şarbon bulaşıcı mıdır. Hastalık belirtilerini nasıl gösterir. Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi Akdeniz ülkelerinde görülen Şarbon'la ilgili tüm merak edilenleri haberimizde derledik.