Suriyeli Kursiyerlerin Yaşam Hikayeleri Bu Kitapta

TAKİP ET

Mardin'e bağlı 10 ilçenin halk eğitim merkezleri tarafından yıl boyunca üretilen ürünler düzenlenen fuarda görücüye çıktı.

Mardin'e bağlı 10 ilçenin halk eğitim merkezleri tarafından yıl boyunca üretilen ürünler düzenlenen fuarda görücüye çıktı. Fuarın en ilgi çekici standı ise Suriyeli kursiyerlerin yaşam hikayelerini konu alan kitabın standı oldu.

Mardin'e bağlı halk eğitim merkezlerinde görev yapan 150'ye aşkın usta öğretici ve kursiyer tarafından üretilen el emeği göz nuru Karma Ürünler Fuarı'ndan en büyük ilgiliyi, Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi'nde görev yapan Eğitimci-Yazar Mehmet Bedi Demir'in Suriyeli göçmenlerin hayat hikâyelerini konu aldığı, "Arap Baharında Yarım Kalan Hayatlar" adlı kitabı ile kitapta hayat hikâyeleriyle yer alan Suriyeli kursiyerlerin hazır bulunduğu stant gördü.

Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi'nde okuma-yazma kursu öğretmeni olarak görev yapan Eğitimci-Yazar Mehmet Bedi Demir'in Suriye'den göç ederek, Türkçe öğrenmek üzere okuma kurslarına devam eden öğrencilerinin yaşamlarını konu alan göç hikayelerini "Yarım Kalan Hayatlar" adını verdiği kitapta toplayıp, okuyucularıyla buluşturdu. Büyük ilgi gören kitapta kaleme aldığı hayat hikayelerin kahramanları olan Suriyeli öğrencileri ve yazdığı kitabı açılan fuarda ziyaretçilerle kurulan stantta buluşturan Eğitimci-Yazar Mehmet Bedi Demir'in bu etkinliği, fuar ziyaretçileri tarafından büyük ilgi gördü.

Suriye'deki iç savaştan dolayı Türkiye'ye göç edip, Kızıltepe'ye yerleşen ve aralarında eczacı, mühendis, öğretmen, doktor ve farklı alanlarda iş erbabı olan 18 Suriyeli göçmenin hayat hikâyesinin öykü-roman tadında konu alınan 350 sayfadan oluşan kitabın kahramanlarını ziyaretçilerle tanıştıran Eğitimci-Yazar Mehmet Bedi Demir, kaleme aldığı kitabın tarihe tanıklık edeceğini söyledi.

"HİKÂYELERİ YAZARKEN EMPATİ YAPTIM"

'Arap Baharında Yarım Kalan Hayatlar" adlı kitabı ders sırasında öğrencilerden kendi yaşamlarını gözyaşları arasında dinlerken bir kitapta toplamaya karar verdiğini anlatan Demir, buradaki temel amacının ise belki de yüz binlerce hayat hikâyesinin arasından 18 kursiyerin hikâyesiyle tarihe not düşmek istediğini vurguladı. Hayata tutunabilme umuduyla yurtlarını terk ederek aramıza gelen ve hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırabilme ümidiyle Türkçe öğrenmek için halk eğitim merkezine müracaat edenlere üç dil bilmenin avantajıyla Türkçe öğretmek üzere kurslara başladığını hatırlatan Eğitimci-Yazar Mehmet Bedi Demir, bu insanların savaşın bitmesi adına ettikleri dualarla beraber bir an önce sevinçlerine, acılarına, sevdalarına ve kısacası yurtlarına dönebilme umudunu asla kaybetmek istemediklerini söyledi. Demir, şöyle devam etti: "Dinlediğim hikayeleri tam bir empati yaparak kaleme alırken bir tek şeyi çok fazla önemsedim. O da bana anlatılanları hiçbir guruba endekslemeden, hiçbir anlayışa taraf olmadan ve hiç kimseyi övüp yermeden, sadece insani boyutuyla aktarmaya çalışmak oldu. Bu kitapta anlatılanlardan herkesin payına düşecek bir dersin olabileceğine inanıyorum. Hikayelerini yazdığım kursiyerlerimizi istedik ki yazdığımız kitapla birlikte fuar ziyaretçileriyle buluşturalım. Açılan onca stant arasında, farkındalık açısından en fazla ilgiyi çeken bizim standımızın olması bizleri ayrıca sevindirdi. Suriyeli kursiyerlerimizin şahsında; yazdığımız kitaba ve bizlere ilgi gösteren bütün ziyaretçilerimize teşekkür ediyorum." dedi.

SURİYE İSRAİL İLE SAVAŞSAYDI YURDUMUZU TERK ETMEZDİK

Suriye'nin Kamışlı kentinden kaçarak Kızıltepe'ye yerleşen ve kitapta hayat hikayesi ile yer alan Suriyeli Yaser Hüseyin, farklı bir ortamda, ziyaretçilerin ilgisiyle karşılanıyor olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Okuma yazma ve Türkçe öğrenmek için kursa geldim. Hocamız sayesinde Türkçe'yi çok çabuk öğrendim.Öğretmenimiz Bedi hoca ve Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Hadi beyi bizleri birer çocuğuymuş gibi bağırlarına basıp, bizlerle ilgilendiler. Biz onları babalarımız kadar seviyoruz. Her birimizin kitaptaki yazılı olan bir hayat hikayesi var. Hikayemizi anlatınca okuma yazma bilmiyorduk, ancak kitap yazıldıktan sonra öğrendiğimiz okuma yazma ile birlikte kendi hayat hikayemizi okumuş olduk. Yazılanların hepsi de gerçek ve yaşanmış hayat hikayeleridir. Herkesin okuyup, yaşananlar konusunda az da olsa bir fikir sahibi olup, her okuyanın kendi ülkesine, kendi devletine, vatanına sahip çıkıp, kıymetini bilmesini istiyorum." diye konuştu.

Fuar ziyaretçileriyle tanışan Suriyeli kursiyerler, ziyaretçilere hediye edilen kitabı, kitabın yazarı Mehmet Bedi Demir ile birlikte imzalayıp, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.