• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Spor
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Yerel
  • Eğitim Yaşam Kültür Sanat Dünya
  • Ara
SON DAKİKA:
17:10
48. Yapı Fuarı İstanbul açıldı
11:10
Nisan'ın güven tablosu netleşti... Hizmet ve perakende geriledi, inşaat yükseldi
11:10
İpsala Pirinci'ne AB'den Coğrafi İşaret Tescil Plaketi
10:10
Kayseri Kocasinan'ın GES yatırımı tam gaz sürüyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Bursa'dan Guinness'e 'Manas Destanı'
Yaşam
Yayınlanma: 22 Eylül 2022 - 13:20

Bursa'dan Guinness'e 'Manas Destanı'

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, Kırgız halkının manevi dayanağı ve ilham kaynağı haline gelen Manas Destanı’nın Guinness Rekorlar Kitabına girmesi için gerçekleştirilen 8 günlük Manas Okuması’na ev sahipliği yapıyor.

Yaşam
22 Eylül 2022 - 13:20
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bursa'dan Guinness'e 'Manas Destanı'
2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, Kırgız halkının manevi dayanağı ve ilham kaynağı haline gelen Manas Destanı'nın Guinness Rekorlar Kitabına girmesi için gerçekleştirilen 8 günlük Manas Okuması'na ev sahipliği yapıyor.

BURSA (İGFA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa unvanına yakışır etkinliklere bir yenisini daha ekledi. Bursa'nın İznik ilçesinde yapılacak 4. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında Kırgızistan Cumhuriyeti'nin desteğiyle düzenlenen "Manas Haftası" etkinlikleri, Merinos Park'ta başladı. Programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'ten Bursa'nın İznik ilçesine bisikletle gelen 77 yaşındaki Mamıt Tastanov ve Kırgız sanatçılar katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Manas Haftası açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk Milletinin 'binlerce yıllık tarihiyle' dünya kültürüne Oğuz Kağan, Türeyiş, Göç, Battal Gazi, Satuk Buğra Han, Dede Korkut ve Manas gibi birçok destanı hediye ettiğini vurguladı. Destanların millî şuuru güçlendiren ve dayanışmayı sağlayan önemli eserler olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, "Türk Milleti büyük bir coğrafyaya yayıldığı için farklı bölgelerde destan geleneğini devam ettirmişlerdir. En eski Türk destanlarından biri olan Manas, 'Türk mitolojisinden ve kültüründen derin izler taşımakla birlikte' Finlilerin Kalevala, Almanların Nibelungen, Hintlilerin Ramayana, eski Yunanlıların İlyada ve Odesa gibi destanlarından çok hacimli olup, dünyanın en büyük destanıdır. Yani Manas Destanı, dünyada eşi olmayan büyük ölçekli sanat eseridir. Manas Destanı sadece Kırgızların değil tüm Türk dünyasının kültürel mirasıdır. Manas geleneğini yaşatan, canlı tutan ve bizlere ulaştıranlara, kadim Türk kültürüne katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum. Medeniyetlerin beşiği, tarihî İpek ve Baharat yollarının kesişme noktası, Selçuklu ve Osmanlı başkenti Bursa'mıza, gönül coğrafyamızdan gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyorum" dedi.

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev de Manas Destanı'nın yüzyıllar boyu sözlü olarak icra edilmiş, Kırgız halkının manevi dayanağı ve ilham kaynağı haline gelmiş kahramanlık destanı olduğunu söyledi. Manas'ın sadece uzunluk değil sanatsal içeriğin derinliği ve özgünlüğü bakımından da farklı olduğunu belirten Ömüraliyev, "Destan, sadece Kırgızların veya diğer Türk halklarının hayatını yansıtmakla sınırlı kalmamıştır. Geçmiş dönemlerde yan yana yaşamış ve etno-kültürel, ekonomik ve diplomatik ilişkilerde bulunmuş yabancı millet ile ülkelerin tarihi, kültürü ve coğrafyası hakkında da ilginç bilgiler içermektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu da Türk dünyasının mazisinin destansı olduğunu vurgulayarak, "Şan ve şerefle dolu ortak tarihimiz var. Kırgızistan ve Türk halkları aynı kandan, candan ve kültürden olan fakat ayrı beşiklerde büyümüş, öz be öz kardeşlerdir. Bu hakikattir. Hem yaratılış hakikatimizdir hem de dünya bilmeli ki biz öpöz kardeşiz" şeklinde konuştu.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise etkinlik kapsamında Guinness Rekorlar Kitabına girebilecek bir deneme yapılacağını hatırlattı. Raev, "Bugün Kırgız halkı ve tüm Türk dünyası için büyük değeri olan Manas Destanı'nı, kardeş Türkiye'nin kadim şehri ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'da yaşatmak ve tanıtmak için bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Etkinliğimize; Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye'den birçok değerli Manasçı katılım gösteriyor. Kendileri bize Manas Destanı'nın örneğini sunacaklar. Etkinliğin önemli kısmı, Kırgız Manasçımızın bugünden başlayarak 28 Eylül'e kadar yapacağı Manas okuması Guinness rekorlar denemesi olacaktır. Umuyoruz ki bu rekor denemesi ile Manas Destanı uzunca bir süre unutulmayacak ve dünya rekorları arasında yerini alacaktır" ifadelerini kullandı.

AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten de Manas'ın sadece Kırgızlar değil Türk milleti açısından da büyük bir destan olduğunu kaydetti. Mesten, "Yakın tarihte gerçekleşmiş ve büyük kahramanlar yetiştirmiş bir millet olarak, Manas destanı bizler için yol gösterici çok büyük bir kaynak. Böyle bir eserin Bursa'da sunulacak olması, rekorlar kitabına girecek performans gösterilecek olması bizim için ayrıca gurur. Şimdiden tebrik ediyorum, hayırlı uğurlu olsun" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların; ardından Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye'den çeşitli Manasçılar, Manas okuması yaptı. Azerbaycan Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisi beğeniyle izlendi.


Ardından, Merinos Park'taki otağ çadırında Guinness Rekorlar Kitabı için 8 gün sürecek en uzun Manas okuması rekor denemesi başlatıldı.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
 Bayramda müzeler açık: Tarih ziyaretçisini bekliyor
Bayramda müzeler açık: Tarih ziyaretçisini bekliyor
Milli Savunma Bakanlığı: 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Savunma Bakanlığı: 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Sivas Belediyesi’nden Sokak Kedilerine ‘Sıcak’ Bir Proje
Sivas Belediyesi’nden Sokak Kedilerine ‘Sıcak’ Bir Proje
 Eyüpsultan'da ATV ile Park Halindeki Kişiye Çarpma
Eyüpsultan'da ATV ile Park Halindeki Kişiye Çarpma
Son Haberler
48. Yapı Fuarı İstanbul açıldı
48. Yapı Fuarı İstanbul açıldı
Anahtar Parti Bursa: "Bu karar ihanettir"
Anahtar Parti Bursa: "Bu karar ihanettir"
Nisan'ın güven tablosu netleşti... Hizmet ve perakende geriledi, inşaat yükseldi
Nisan'ın güven tablosu netleşti... Hizmet ve perakende geriledi,...
İpsala Pirinci'ne AB'den Coğrafi İşaret Tescil Plaketi
İpsala Pirinci'ne AB'den Coğrafi İşaret Tescil Plaketi
Kayseri Kocasinan'ın GES yatırımı tam gaz sürüyor
Kayseri Kocasinan'ın GES yatırımı tam gaz sürüyor
İzmir'den AB ile çizilen yol haritası açıklandı
İzmir'den AB ile çizilen yol haritası açıklandı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Spor
Sağlık
Teknoloji
Magazin
Yerel
Eğitim
Yaşam
Kültür Sanat
Dünya
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Yerel
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Ağrı Haber / Bursa Haber / Cuma Hutbesi / Alanya Haber