• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Spor
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Yerel
  • Eğitim Yaşam Kültür Sanat Dünya
  • Ara
SON DAKİKA:
17:50
Endüstride yeni standart: Uzaktan İzleme ve Bulut Tabanlı Yönetim
17:00
MÜSİAD 111. GİK'in ana sponsoru Ekaldes oldu
14:40
Merkez'de 'Finansal Hizmetler Güveni' Nisan'da güçlendi
14:10
Merkez faizi sabit tuttu! Politika faizi değişmedi
12:20
Tüketici güveni Nisan'da sınırlı yükseldi!
10:00
Aslan payı Ege'nin... Turşu ihracatında da öne çıktı
09:30
Gözler Merkez'in faiz kararında
07:40
KTO Başkanı'ndan 23 Nisan mesajı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. İletişim'den Oslo'da "Reform" paneli
Dünya
Yayınlanma: 22 Ağustos 2022 - 19:00

İletişim'den Oslo'da "Reform" paneli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nca düzenlenen "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Yeni Bir Yaklaşım" başlıklı panel serisinin Roma, Buenos Aires, Paris ve Londra’dan sonra beşincisi, Norveç’in başkenti Oslo’da gerçekleştirildi.

Dünya
22 Ağustos 2022 - 19:00
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İletişim'den Oslo'da "Reform" paneli
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nca düzenlenen "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Yeni Bir Yaklaşım" başlıklı panel serisinin Roma, Buenos Aires, Paris ve Londra'dan sonra beşincisi, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirildi.

ANKARA (İGFA) - İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden Doç. Dr. Veysel Kurt'un moderatörlüğünü üstlendiği panele, Fenerbahçe Üniversitesinden Doç. Dr. Ece Baban, Marmara Üniversitesinden Doç. Dr. Gonca Oğuz Gök, Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Dr. Niels Nagelhus Schia ve eski BM Genel Sekreter Başyardımcısı Dr. Jan Egeland konuşmacı olarak katıldı.

Gök, panelde yaptığı sunuma BM'nin çeşitli aktörlerin "olması gereken" ile mücadele etme fırsatına sahip olduğu tek gerçek evrensel platform olmaya devam ettiğini söyleyerek başladı.

BM'nin hem küresel Kuzey hem de küresel Güney üzerinde normatif evrensel bir konsensüsün ürünü olmasına rağmen, işleyişi, özellikle 1990'lardan beri, genellikle Güneyli sesleri marjinalleştiren liberal uluslararası düzen ilkelerine bağlı olduğunu belirten Gök, buna rağmen iklim değişikliği ve pandemi kaynaklı krizlerin azaltılması gibi küresel sorunlarla ilgili çözümlerin, daha güçlü bir BM'de çok taraflı iş birliği olmadan gerçekleştirilme ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti.

"Çok taraflılık kesinlikle kriz içindedir." diyen Gök, dünyadaki büyük güçler ve BM Güvenlik Konseyi daimi temsilcilerinin çeşitli gelişmeler karşısında aksiyon almakta yavaş kaldığını belirtti.

Reform taleplerinin 1950'lerden beri gündeme geldiğini de hatırlatan Gök, "BM'nin Ukrayna savaşında etkisizliğini gördük. 2000'den beri artan istekler var. Orta ve büyük düzeyde çeşitli ülkeler önerilerini sundu." diye konuştu.

BM reformunda giden yolun kolay olmadığını belirten Gök, yükselen orta güçler grubunun duruşunun BM reformu için çok önemli olduğunu vurgulayarak "BM geçmişten beri önemli bir paydaş. Hedefler belirleyerek önemli bir rol aldı. BM'nin teknik uzmanlığını göz ardı etmemek lazım." ifadelerini kullandı.

Güvenlik Konseyi reformu söz konusu olduğunda reform gruplarının birbiriyle çakışan görüşler öne sürdüğünün görüldüğünü kaydeden Gök, taleplerin bu nedenle hak ettiği desteği alamadığını söyledi. Çok taraflılığa sadık kalınması gerekliliğinin altını çizen Gök, "Devletlerin ileri görüşlü liderleri reform için teşvik edebilir." dedi.

Egeland, BM Güvenlik Konseyinin 2022'yi değil 1945 yılındaki dünya düzenini temsil ettiğini ifade ederek "5 daimi üye 2020'lerin dünyasını temsil etmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Afrika ülkelerinin, 56 ülkeyle temsil edildiği BM'de daha iyi temsil edilmek istediğini anlatan Egeland, ülkelerin bencilce tekliflerde bulunduğunu da söyledi.


Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsünden Schia, "Dünya beşten büyüktür." sloganıyla aynı fikirde olduğunu belirterek Güvenlik Konseyinin mükemmel olmadığının farkında olduğunu ve tarihte birçok kez başarısızlığa uğradığını ifade etti.

Doç. Dr. Baban da konuşmasında değişen dünyada değişen güvenlik tehditlerinin olduğunu, dolayısıyla ülkelerin, birbirlerinin egemenlik haklarını tehdit etmekten kaçınarak güvenlik önlemlerinin daha eşit bir şekilde alınabileceğini vurguladı.

BM'nin, dünya barışını tehdit eden sorunları kararlı bir şekilde çözmek için ülkeler arasındaki iş birliğini pekiştirmek, savaşı önlemek ve güvenliği sağlamak açısından çok önemli bir şemsiye kuruluş olduğunu hatırlatan Baban, yine de bu kadar önemli bir örgütün beş daimi üyesinin çeşitli sorunlarda, çıkarlarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemesi durumunda çekimser kalmak veya veto hakkını kullanmasının dünyada arzu edilen barışçıl ortamı sağlayamayacağını ifade etti.

BM'nin kurulduğunda bu yana çok fazla üyeyi bünyesine katmasına rağmen BMGK'nin daimi üyeleri ve veto hakkı konusunda hiçbir değişimin olmadığını vurgulayan Baban, "BM kesinlikle bu değişimi yansıtmamaktadır. Güçlerin dengesini temsil etmemektedir. Uluslararası konjonktürün de temsil edilmesi gerekir." dedi.

Baban, "İnsanlığın güvenliği konusunda artık tedirgin olunduğuna" dikkati çekerek gelişen ülkelerin BMGK'de hiç temsil edilmediği görüşünde olduğunu belirtti.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
NATO liderleri Temmuz'da Türkiye'de buluşuyor
NATO liderleri Temmuz'da Türkiye'de buluşuyor
Dışişleri'nden Batı Şeria tepkisi: Yerleşimci terörü en güçlü şekilde kınıyoruz
Dışişleri'nden Batı Şeria tepkisi: Yerleşimci terörü en güçlü şekilde kınıyoruz
Türkiye'den Yunanistan'a harita tepkisi!
Türkiye'den Yunanistan'a harita tepkisi!
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim'den KKTC'de yoğun diplomasi trafiği
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim'den KKTC'de yoğun diplomasi trafiği
Son Haberler
NATO liderleri Temmuz'da Türkiye'de buluşuyor
NATO liderleri Temmuz'da Türkiye'de buluşuyor
Endüstride yeni standart: Uzaktan İzleme ve Bulut Tabanlı Yönetim
Endüstride yeni standart: Uzaktan İzleme ve Bulut Tabanlı Yönetim
MÜSİAD 111. GİK'in ana sponsoru Ekaldes oldu
MÜSİAD 111. GİK'in ana sponsoru Ekaldes oldu
Merkez'de 'Finansal Hizmetler Güveni' Nisan'da güçlendi
Merkez'de 'Finansal Hizmetler Güveni' Nisan'da güçlendi
Merkez faizi sabit tuttu! Politika faizi değişmedi
Merkez faizi sabit tuttu! Politika faizi değişmedi
Ukrayna'dan 22 günde 721 bin 449 ton tahıl sevkiyatı
Ukrayna'dan 22 günde 721 bin 449 ton tahıl sevkiyatı

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Spor
Sağlık
Teknoloji
Magazin
Yerel
Eğitim
Yaşam
Kültür Sanat
Dünya
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Yerel
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Ağrı Haber / Bursa Haber / Cuma Hutbesi / Alanya Haber