• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Spor
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Magazin
  • Yerel
  • Eğitim Yaşam Kültür Sanat Dünya
  • Ara
SON DAKİKA:
17:00
MÜSİAD 111. GİK'in ana sponsoru Ekaldes oldu
14:40
Merkez'de 'Finansal Hizmetler Güveni' Nisan'da güçlendi
14:10
Merkez faizi sabit tuttu! Politika faizi değişmedi
12:20
Tüketici güveni Nisan'da sınırlı yükseldi!
10:00
Aslan payı Ege'nin... Turşu ihracatında da öne çıktı
09:30
Gözler Merkez'in faiz kararında
07:40
KTO Başkanı'ndan 23 Nisan mesajı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Türkiye arabulucu olabilir mi? Dr. Ağca Filistin-İsrail gerilimini değerlendirdi
Dünya
Yayınlanma: 09 Ekim 2023 - 14:50

Türkiye arabulucu olabilir mi? Dr. Ağca Filistin-İsrail gerilimini değerlendirdi

Filistin-İsrail gerilimini değerlendiren Siyaset Bilimi uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, “Sarsılmaz, güçlü İsrail devleti imajı, Hamas'ın baskınıyla ciddi bir şekilde sarsıldı ve saldırıyı önceden haber alamayan MOSSAD hakkında soruşturma başlatıldı.” dedi.

Dünya
09 Ekim 2023 - 14:50
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye arabulucu olabilir mi? Dr. Ağca Filistin-İsrail gerilimini değerlendirdi
Filistin-İsrail gerilimini değerlendiren Siyaset Bilimi uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, "Sarsılmaz, güçlü İsrail devleti imajı, Hamas'ın baskınıyla ciddi bir şekilde sarsıldı ve saldırıyı önceden haber alamayan MOSSAD hakkında soruşturma başlatıldı." dedi.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, Filistin-İsrail gerilimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, BM Genel Kurulunun 29 Kasım 1947 de kabul ettiği 181 sayılı kararın İngiliz manda rejiminin sona ermesiyle birlikte Filistin toprakları üzerinde birisi Arap diğeri Yahudi olmak üzere iki bağımsız devletin kurulması ve Kudüs'ün silahlardan arındırılmış, BM Vesayet Konseyi'nin himayesinde uluslararası bir statüye sahip olmasını öngördüğünü hatırlattı.

İSRAİL'İN İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARDAN ÇEKİLMESİ MESELESİ

14 Mayıs 1948'de İsrail devletinin kurulması üzerine Arap-İsrail Savaşı patlak verdiğini ve İsrail'in topraklarını genişlettiğini, Filistin topraklarının dörtte üçü İsrail'in hakimiyetine geçerken 750 binden fazla Filistinlinin mülteci konumuna düştüğünü ve Ürdün'ün Batı Şeria'da, Mısır'ın da Gazze'de yönetimi ele geçirdiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, şöyle devam etti:

"İsrail, 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze, Mısır'daki Sina Yarımadası ve Suriye'deki Golan Tepeleri'ni de işgal etti. Bunun üzerine, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 242 sayılı kararla İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesini istedi. Ancak İsrail bu topraklardan çekilmeye yanaşmamakta. İsrail'in 1967'deki savaşın ardından işgal ettiği Batı Şeria'da, halihazırda yaklaşık 250 yasa dışı Yahudi yerleşim biriminde 500 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşamakta. Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul edilmekte."

İsrail'in kendisine tehdit olarak gördüğü Hamas'ın kontrol ettiği Gazze Şeridine saldırılar düzenlediğini ve binlerce masum sivil insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden oluğunu da hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, "Gazze'de yaşayan Filistin halkı oldukça kısıtlı olan imkanlarıyla meşru müdafaa hakkını kullanarak direnmeye ve hayatta kalmaya çalışmakta. Ancak İsrail'in ABD tarafından koşulsuz olarak desteklenen ileri teknolojiye dayalı silahlı güçleri karşısında Gazze halkı İsrail saldırıları karşısında şimdiye kadar etkin bir karşılık verememiştir. 7 Ekim 2023 tarihinde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Aksa Tufanı Operasyonu ile, paramotorla ya da dikenli telleri yıkarak, duvarları aşarak İsrail'in bazı yerleşim bölgelerini ele geçirdi. İsrail askeri üslerini, tanklarını ve mühimmatlarını ele geçirdi. Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü ve bazı üst düzey İsrail askeri esir alındı. İsrail karşılık olarak Demir Kılıç operasyonunu başlatma kararı aldı. İsrail resmen savaş ilan etti ve İsrail ordusu Gazze'yi bombalamaya başladı. İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu, açlığa, yokluğa, ölüme terk ettiği Gazze'ye daha büyük katliam saldırıları düzenlemesi beklenmekte. Sarsılmaz, güçlü İsrail devleti imajı, Hamas'ın baskınıyla ciddi bir şekilde sarsıldı ve saldırıyı önceden haber alamayan MOSSAD hakkında soruşturma başlatıldı. Hamas baskınının en büyük etkisi ise İsrail'in bekasıyla ilgili kuşkular doğurmasıdır."

TÜRKİYE VE MISIR ARABULUCU OLARAK ETKİN ROL ALABİLİR…

Filistin-İsrail gerilimine ilişkin uluslararası camiadaki tepkilere de dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, "ABD ve AB İsrail'e destek mesajları verirken, Türkiye ilk andan itibaren duruma ihtiyatlı yaklaşmakta. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafları itidalli olmaya çağırırken, Türk Dışişleri de üçüncü taraflarla hızlı bir diplomasi trafiği başlattı. Mısır'ın da itidal çağrısı yapması önem arz ediyor. İsrail-Filistin sorunu, Dünya barışı önünde en büyük engellerden biridir. Hamas'ın saldırısı sonrası, İsrail üzerinde işgalci politikalarını sürdürmekten vazgeçmesi ve BM'in iki devletli çözüm kararı çerçevesinde Filistin halkı ile barış içinde yan yana yaşama politikasına yönlendirebilir. Bu kapsamda, Türkiye ve Mısır birlikte arabulucu olarak etkin rol alabilir. Ya da İsrail eskiden olduğu gibi katliamlarına devam ederek Filistin halkını yeni bir göçe zorlayabilir. Bu da Ortadoğu'da barış umutlarını tamamen ortadan kaldırabilir ve İsrail devleti ile Filistinli direniş grupları arasında çatışmaların artmasına ve yaygınlaşmasına zemin hazırlayabilir" ifadelerini kullandı.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Dışişleri'nden Batı Şeria tepkisi: Yerleşimci terörü en güçlü şekilde kınıyoruz
Dışişleri'nden Batı Şeria tepkisi: Yerleşimci terörü en güçlü şekilde kınıyoruz
Türkiye'den Yunanistan'a harita tepkisi!
Türkiye'den Yunanistan'a harita tepkisi!
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim'den KKTC'de yoğun diplomasi trafiği
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim'den KKTC'de yoğun diplomasi trafiği
Flintlock-2026 Tatbikatı Libya'da sürüyor
Flintlock-2026 Tatbikatı Libya'da sürüyor
Son Haberler
MÜSİAD 111. GİK'in ana sponsoru Ekaldes oldu
MÜSİAD 111. GİK'in ana sponsoru Ekaldes oldu
Merkez'de 'Finansal Hizmetler Güveni' Nisan'da güçlendi
Merkez'de 'Finansal Hizmetler Güveni' Nisan'da güçlendi
Merkez faizi sabit tuttu! Politika faizi değişmedi
Merkez faizi sabit tuttu! Politika faizi değişmedi
Tüketici güveni Nisan'da sınırlı yükseldi!
Tüketici güveni Nisan'da sınırlı yükseldi!
CHP'li Aygun'dan 'nükleer' tepki
CHP'li Aygun'dan 'nükleer' tepki
Bakan Tekin, AB Türkiye Delegasyonu'nu kabul etti
Bakan Tekin, AB Türkiye Delegasyonu'nu kabul etti

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Spor
Sağlık
Teknoloji
Magazin
Yerel
Eğitim
Yaşam
Kültür Sanat
Dünya
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Yerel
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Ağrı Haber / Bursa Haber / Cuma Hutbesi / Alanya Haber